I ftuar në Akuarel

Nesër në Akaurel:
Një bisedë me…
Pastor Plator Çollaku, për t’u fokusuar më shumë tek kuptimi i vërtetë i Krishtlindjes dhe përjetimit plotësisht të saj.
Na ndiqni nesër në orën 19.00 dhe ritransmetim të diel ora 17.00, në RADIO EMANUEL.

Fokusi i vërtetë i Krishtlindjes

Akuarel vjen këtë fundjavë në takimin e fundit të tij me një fokus të veçantë shpirtëror drejtuar nga Krishtlindja.
Tema në fokus: FOKUSI I VERTETE I KRISHTLINDJES.
Na ndiqni nesër në orën 19.00 dhe ritransmetim të diel ora 17.00, në RADIO EMANUEL.

Çfarë kuptimi kanë simbolet dhe ngjyrat e Krishtlindjes?

Keni menduar ndonjëherë se çfarë kuptimi kanë simbolet dhe ngjyrat e Krishtlindjes?

Ngjyrat e Krishtlindjes janë ngjyra jeshile dhe e kuqe. Simbolet janë pema, ylli, zilja, dritat, frutat te varura në pemë dhe dhuratat poshtë pemës.

Ngjyra jeshile përfaqëson jetën, ngjyra e kuqe gjakun e Krishtit.
Pema jeshile me frutat e kuqe kanë kuptimin e Pemës me frutat e jetës. Jeta e përjetshme është frut i sakrificës së  Zotit Jezus. Kushdo që pranon Jezusin si Zot në jetë merr jetën e përjetshme nëpermjet faljes e pastrimit nga  mëkati me gjakun e Krishtit.

download

Ylli është simbol i ardhjes së Krishtit në Tokë.

2
Zilja simboli i deles së humbur.

Sleigh bell on table in front of Christmas tree

Dritat simbol i vetë Krishtit. Delja e humbur, që gjendet nga Krishti nëpërmjet dritës.

4

Pra Jezusi (dritat) sjell jetën(jeshile) nëpërmjet derdhjes së gjakut (kuqe) në kryq (pema) për të shpëtuar delen e humbur (zilja) duke ardhur nga parajsa (ylli). Ky frut i pemës është dhuratë e fshehur tek kryqi.

Pra miq të dashur kur shikoni të gjitha këto simbole këto ditë festash mos harroni që e gjithë kjo flet për shpëtimin e secilit nga ne nëpërmjet Krishtit.

Mbi të gjitha mos harroni vetë Zotin Jezus që është qendra e festes.

Kuptimi i Krishtlindjes: Nje Shpetimtar Unik

Kuptimi i Krishtlindjes është në fakt thelbi i Krishterimit historik. Çfarë kombet festojnë kudo nëpër botë është deklarimi i faktit që Perëndia mishëroi vetveten për t’iu afruar njeriut për shpëtimin e tij. Kjo njihet si Doktrina e Mishërimit: Perëndia u bë njeri në Jezusin nga Nazareti. Ky është fakti dhe doktrina që e veçon Krishtërimin nga të gjitha fetë e tjera.

Një nga emrat e Krishtit është Emanuel që do të thotë “Perëndia në mesin tonë.” Dhe ky person ishte vetë Jezus Krishti, personi i Dytë i Trinisë i veshur me mish njeriu. Dhe për këtë arsye, ai është personi më unik në këtë botë.

Vetë Apostulli Gjon e përdor këtë term kur i referohet Krishtit. Psh: Gjoni e quan Krishtin “i vetëmlinduri Bir.” Fjala që ai perdor në Greqishten e vjetër (monogenesis) në fakt do të thotë “i vetëm për nga lloji,” apo unik. Krishti ishte Biri unik i Perëndisë. Dhe ky është kuptimi i Krishtlindjes: Perëndia i vetëm i kësaj bote, një person unik, ofroi Birin, të vetmin person të dytë të trinisë së Shenjtë për t’u mishëruar, një mënyrë unike kjo për të shpëtuar njeriun, dhe si rrjedhim, çfarë na është dhuruar për Krishtlindje është një person unik, një Shpëtimtar unik.

Unik në Personin e Tij

Krishti është së pari unik në personin e Tij. Është e vështirë të gjesh një lider shpirtëror më impresionues se sa Gjon Pagëzori. Një engjëll lajmeroi lindjen e tij duke thënë “Sepse ai do të jetë i madh përpara Zotit… dhe do të jetë i përplotë me Frymën e Shenjtë që në barkun e s’ëmës” (Luka 1;15). Gjoni pati një mesazh dhe shërbesë frymëzuese për këdo që inspiron të bëhet një lider. Ai thirri Israelin në pendim dhe bindje ngaj Perëndisë. Mbi të gjitha ai kishte guxim, karakter dhe integritet. Ai konfrontoi drejtuesit hipokritë dhe madje edhe vetë Mbretin Herod.

Gjoni thotë që edhe pse ai lindi përpara Krishtit dhe e filloi shërbesën e tij përpara Krishtit, Krishti është një lider shpirtëror i një niveli më të lartë pasi ai është unik në personin e Tij. Me fjalët “sepse ishte përpara meje” Gjoni thekson pri-ekzistencën e përjetshme të Krishtit. Krishti është vetë Perëndia i përjetshëm dhe për këtë arsye Ai qëndron unik mbi çdo qenie tjetër njerëzore. Krishti është unik edhe në krahasim me liderët e feve të tjera. Krishti është i vetmi person që u ngrit nga të vdekurit dhe jeton përgjithmonë për të qenë Shpëtimtari ynë tek i cili ne mund të mbështetemi plotësisht.

Unik në Resurset e Tij

Krishti ka plotësinë e të gjitha bekimeve shpirtërore dhe fizike për të cilat ne kemi aq shumë nevojë. Asnjë nevojë e jona nuk është më e madhe se sa mundësia e Krishtit për t’i adresuar ato. Krishti mund të na bekojë në të gjitha nevojat tona nga plotësia e tij e pafund, nga hyjnia e Tij e plotfuqishme, dhe nga burimi i pashtershëm i dashurisë së Tij për ne. Hir përmbi hir nënkupton që jo vetëm Krishti na jep hir nga hiri i tij hyjnor, jo vetëm që Krishti na ka shpëtuar përmes hirit dhe na jep përsëri hir pas shpëtimit tonë, por mbi të gjitha që Krishti dërgon dallgë të vazhdueshme hiri mbi ne me qëllim që ne kurrë të mos gjendemi zbuluar, ashtu siç edhe fundi i detit nuk gjendet kurrë i zbuluar e pa ujë. Krishti është unik e i pashtershëm në resurset e tij për ne.

Unik në Dhuratat e tij

Krishti nuk është unik vetëm në personin e tij dhe në resurset e tij. Krishti është së treti Unik edhe në Dhuratat e Tij. Nëse Gjon Pagëzori ishte i rendësishem, Moisiu ishte akoma edhe më shumë. Perëndia e përdori Moisiun për të shpëtuar Izraelin nga skllavëria Egjiptiane, për ta udhëhequr Izraelin për në tokën e Premtuar dhe për t’i dhënë atij 10 Ligjet e Perëndisë. Por Krishti është akoma edhe më unik në dhuratat e Tij shpëtuese për popullin e Tij. Moisiu dha Ligjin, por , por hiri dhe e vërteta erdhën nëpërmjet Jezu Krishtit.

Shën Augustini shkroi “Ligji të kërcënon por nuk të ndihmon, të urdhëron por nuk të shëron, të shpalos, por nuk të heq mëkatin dhe dënimin e tij.” Ligji është i mirë pasi është udhërrëfyesi ynë për tek Krishti, por hiri vjen vetëm përmes Jezus Krishtit.

Krishti është unik në dhuratat e tij, në resurset e tij, në personin e tij, por së fundi, Krishti është Unik edhe në Zbulesën e tij për ne.

Unik në Zbulesën e Tij

Krishti është unik si shpëtimtar pasi ai është i vetmi person që mund të na zbulojë Perëndinë. Lavdia e Perëndisë është shkatërruese për njeriun. Por lajmi i mirë i Krishtlindjes si edhe kuptimi i saj është ky: Perëndia më së fundi na ka zbuluar vetveten e tij duke e mbuluar atë në mishërim. Ati Perëndi dërgoi personin e Dytë të trinisë që t’u zbulojë Perëndinë njerëzve, dhe për të mos e shfarosur njerëzimin me lavdinë e shenjtërisë së Tij, Biri i Perëndisë e mbuloi lavdinë e tij duke marrë mbi vete natyrën njerëzore. Perëndia na zbulohet duke mbuluar vetveten më mishërimin dhe lindjen e Krishtit Jezus. Dhe është për këtë arsye që Jezus Krishti është unik në zbulesën e tij, në zbulesën që ai na ofron mbi Perëndinë. Krishti erdhi që të sigurojë zbulesën e Perëndisë në një mënyrë të tillë që ne të jemi në gjendje ta marrim atë. Kjo do të thotë që Krishti është i vetmi Shpëtimtar për të gjithë ata që dëshirojnë të njohin Perëndinë dhe të njihen prej tij.

Lulet e Krishtlindjes

Të gjithë i njohim “Lulet e Krishtlindjes”…Lulet Poinsettia janë simboli i Krishtlindjes. Nuk mund të mos e zbukurosh të gjithë shtëpinë me këto lule nëse doni që atmosfera e festave t’ju përpijë. Është një dhuratë shumë e këndshme dhe nëse e merrni sigurohuni ta blini vetë sepse janë vërtetë lule mjaft të këndshme që do të “ngrohin” ambjentin tuaj.

Mund të dekoroni tavolinën e ngrënies, apo të vendosni një lule të tillë mbi pakon e dhuratës.

[su_slider source=”media: 10753,10754,10755,10756,10757,10758,10759,10760″ link=”lightbox” title=”no” pages=”no” autoplay=”3000″]

Një shtëpi festive

Shpirti i festave prek këdo në fundvit dhe në një mënyrë apo në një tjetër cilido e shpreh. Kush në veshje, kush në dekorimin e shtëpisë apo qoftë në ndonjë mënyrë tjetër të të shprehurit artistik. Jemi ende në kohë për të mos humbur një atmosferë të tillë, ja sesi ju mund ta shndërroni shtëpinë tuaj në një ambjent festiv me gjëra mjaft të thjeshta, por që ndoshta nuk ju kanë shkuar ndërmend.

Nëse keni dëshirë t’i largoheni tradicionales, së kuqes dhe arit ja një ide fantastike si ta bëni ambjentin tuaj të shkëlqejë. Blu me të bardhë ose argjend. Ju mund të blini topa blu dhe në ndonjë vend me disa vazo qelqi ju mund të kompozoni diçka.

1

A ju ka shkuar ndër mend që me gjurmët e vogëlushëve tuaj ju mund të bëni art? Me duart ose me këmbët e tyre të vogla me bojë ju mund të bëni një gjë të tillë.

2

Kjo gjë është mjaft e përhapur jashtë Shqipërisë dhe vërtet diçka shumë e bukur. Në një material bukëpeshku apo kompesat për dhomën e fëmijës suaj ju mund të bëni një kolazh mjaft festiv. Me fotografi, me kartolina, apo qoftë dhe me ndonjë karamele të varur do të dalë diçka ndryshe nga herët e tjera.Dhuratat poshtë pemës mund t’i personalizoni mjaft mirë me fotografinë tuaj dhe të personit që i përket dhurata. Kujt nuk do t’i bëhej qejfi?

3

Prisni miqtë tuaj në këtë mënyrë. Afër derës vendosni një vazo qelqi me shkopinj të ëmbël që kushdo që të hyjë të ëmbëlsohet si në asnjë vend tjetër.
4

5

Në karriget tuaja ju mund të vendosni çorape. Brenda mund të kenë dhe ndonjë gjë, nëse i vendosni mos harroni të shikoni brenda tyre.

6

Lëreni që festa juaj të dalë dhe jashtë. Kushtojini rëndësi dhe pamjes jashtë pragut të derës, mund të varni një kurore me boce pishe tek dera dhe mund ta bëni fare mirë vetë. Do t‘ju urojë të gjithëve një mirëseardhje të ngrohtë.

7

8

Ngrohni atmosferën me qirinj….

9

10 gjërat që duhet të bëni para Krishtlindjes

Ja 10 gjerat qe duhet te bëni para natës se krishtlindjeve ne mënyrë qe te mos jeni ne kaos ne minutën e fundit.

1

Ardhja e festave do te thotë organizim i përgatitjeve qe do te serviren për te kaluar sa me këndshëm këtë dite feste se bashku me familjen. Nëse dreka e Krishtlindjes do te organizohet ne shtëpinë tuaj ju duhet qe disa gjera t’i organizoni me para.

1

1. Ka çdo pjate kohen e vet

2

2. Një ëmbëlsire e bere ne shtëpi

3

3. Te shkruani një letër

4

4. Oxhaku i ndezur

5

5. Te krijoni një ambient mikpritës

6

6. Një pije e ngrohte për te ngrohur zemrat

7

7. Takimi i gotave për Krishtlindje

 

8

8. Shtrojeni tavolinën me pare

9

9. Ndizni te gjithë qirinjtë

10

10. Te gjitha dhuratat nen peme

 

Nail art me xixa, të gjitha idetë më të bukura për festa

Te shkëlqyeshme dhe glamour, nail art me xixa janë perfekte për atmosferën festive.

1

Janë me te vërtet te shumta idetë nga te cilat mund te merrni frymëzim midis manikyreve duke filluar nga ata te thjeshte dhe diskretë, deri tek ata me xixa apo me detaje te çmuara.

2

Manikyri me xixa është perfekt  për t’i dhëne një pamje glamour edhe nëse është shume minimal. Xixat mund te aplikohen ne gjithë thonjte, sidomos kur ka dhe efekte nga manikyre te tjerë, apo te aplikohen vetem ne disa sasi te vogla mbi thonj duke krijuar theks te shkëlqyeshem, perfekte për te zbukuruar menjëherë thonjte me një gjest te vetëm. Shkëlqimi i xixave mund te zgjidhet ne ngjyra metalike si ato te arta dhe te argjendta, por nuk mungojnë edhe manikyret me xixa ne tonalitete te ndryshme.

3

Provoni te realizoni për shembull një french manikyr duke e zbukuruar harkun e thonjve me xixe apo te rikrijoni mbi to një efekt te sfumuar për një pamje te sofistikuar ku mund te luani me ngjyrat vibruese si ngjyra blu, vjollce, jeshile dhe te kuqe dhe ne te gjitha sfumaturat e tyre.

4

Janë ne tendence edhe nail art me xixa minimal dhe ato me frymëzim gjeometrik duke krijuar trekëndësh te vegjël ne pjesën qendrore te thonjve. Kompletoni make up-in për festa me xixa dhe gurë me një nail art me shkëlqim.

5

[su_slider source=”media: 10698,10699,10700,10701,10702,10703,10704,10705,10706,10707,10708″ link=”lightbox” title=”no” pages=”no” autoplay=”3000″]

Krishtlindja: Ja 10 ëmbëlsirat më të famshme që bëjnë italianët

Një tur për të zbuluar cilat janë ëmbëlsirat e Krishtlindjes më tipike dhe më të mira në Itali.

1

Biskiola Valtellina, Lombardi. E njohur gjithashtu si buka me fiq, Biskiola është një bukë e ëmbël e ardhur me maja, e bërë me miell gruri dhe thekre, gjalpë qumështi, fiq, arra, lajthi, rrusht të thatë dhe stika pishe. Mendohet të ketë lindur rastësisht, kur trupat e Napoleonit pushtan veriun e Italisë më 1797. Napoleon kërkoi një kuzhinier për të përgatitur një ëmbëlsirë me përbërësit dhe produktet  që gjendeshin në vend. Tradita e do  që fetat  Bisciola-s para se të hahen, të zhyten në brandy.

2

Sebadas, Sardenja. Një ndër ëmbëlsirat më të njohura të zonës, por edhe jashtë ishullit, përgatitur me mjaltin e sofistikuar të luleshtrydheve të malit, i përdorur si një lustër që mbulon brumin e mbushur me djathin e deleve të zonës. Konsiderohen ëmbëlsira sepse spërkaten me mjaltë ose sheqer, por në origjinën e tyre, konsideroheshin si pjata të dyta.

3

Trungu i Krishtlindjes, Piemonte. Forma  e saj që ngjan me një copë druri, revokon drurin e gështenjës ose lisit të cilin familjet piemonteze e ruanin në dhomën e druve për t’u ngrohur natën e Krishtlindjeve, në pritje të mesnatës. I zoti i shtëpisë, i rrethuar nga familjarët e vendoste atë në oxhak duke e bekuar me shenjën e kryqit dhe duke e larë me verë të kuqe. Prej këtu nis legjenda e djegies së druve në netët midis Epifanisë dhe Krishtlindjes. Kjo ëmbëlsirë përgatitet me vezë, gjalpë, maskarpone, krem gështenjash, brandy, krem dhe çokollatë.

4

Kartelate, Puglia. Origjina e këtyre ëmbëlsirave që mbushin shtëpitë pulieze me aromën e mushtit të pjekur dhe kanellës gjatë natës së Krishtlindjeve nuk është dhe aq e qartë. Çdo familje e ruan me fanatizëm recetën e tyre dhe i përgatit në sasi të mëdha dhe janë të mrekullueshme edhe të ftohta. Mund t’i kaloni në verë të gatuar ose mjaltë ose t’i konsumoni thjesht të skuqura.

5

Gubana, Friuli Venezia Giulia. Ka formën e spirales dhe aspektin e ëmbëlsirave të shtëpive të mira dhe është një simbol i Friulit. Baza e brumit është e mbushur me fruta të thata, rrush të thatë, amareta dhe laget me rrush të njomë. Rrjedh nga fjala “gubat” që në të vërtetë do të thotë “erë”. Gubana do 3 ditë kohë për t’u përgatitur dhe nëse ruhet në një vend të thatë dhe të ftohtë i ruan cilësitë dhe vlerat e saj për një muaj.

6

Gubana do 3 ditë kohë për t’u përgatitur dhe nëse ruhet në një vend të thatë dhe të ftohtë i ruan cilësitë dhe vlerat e saj për një muaj.

7

Panspeciale ose Certosino, Emiglia Romana. Kjo tortë tradicionale bolonjeze e Krishtlindjes përgatitet me  çokollatë, gjalpë, mjaltë, mustardë bolonjeze,  fruta të ëmbëlsuara, stika pishe dhe mjaltë. Është prodhuar në Mesjetë nga farmacistët dhe më vonë janë kujdesur murgjit për prodhimin e saj. Me kalimin e kohëve, disa prej përbërësve kanë ndryshuar.

8

Riçareli, Toskanë.  Një ëmbëlsirë tipike Krishtlindjesh me origjinë nga Siena me bazë paste bajamesh të buta, të cilat kombinojnë shijet e vaniljes dhe kanellës. Gjurmët e para të origjinës datojnë në Mesjetë, ku është prodhuar fillimisht në dyqanet artizanale.

9

Zelten, Trentino Alto Adige. Ëmbëlsira tipike  e Trentinos ëshë një bukë me fruta dhe aromë. Është një version i pasuruar i bukës së shtëpisë, e bërë me fruta të thata, fruta të ëmbëlsuara dhe rrush të thatë.  Në gjermanish “Zelten” do të thotë ndonjëherë, për të treguar përgatitjen e veçantë dhe jo të zakonshme të saj.

10

Kubaita, Siçili. Është torrone tipike siciliane, ekzaktësisht i Modica, një qytet në provincën e Raguzës. Vjen nga Lindja e Mesme dhe ingredienti kryesor i saj është susami. Ëshë shumë aromatike, falë prezencës së mjaltit, portokallit dhe limonit.

Pema e Vitit të Ri njëngjyrëshe

Një pemë festive një ngjyrëshe mund t’i japë shtëpisë një stil very chic dhe modern.

1

Zakonisht synohet për një look shumë tradicional, karakterizuar nga një strukturë jeshile dhe dekore ne tonalitetet e ngjyrës se kuqe, te bardhë, te artë apo shumë ngjyrëshe. Te synoni për pemë ne një ngjyrë është komplet dicka tjetër, por nevojitet te zgjidhni me kujdes zbukurimet për te pasur këeshtu një stil uniform. Ja se cilat janë propozimet me te mira nga te cilat mund te frymëzoheni.

2

 1. Pema e Vitit të Ri në ngjyrë të bardhë

3

 1. Pema e Vitit të Ri në ngjyrë të sfumuar

4

 1. Pema e Vitit të Ri në ngjyrë të artë

5

 1. Pema e Vitit të Ri në ngjyrë rozë

6

 1. Pema e Vitit të Ri në ngjyrë vjollcë

7

 1. Pema e Vitit të Ri në ngjyrë të kuqe

E artë, tartan dhe e kuqe, tendenca për festa

Tendencat fashion për festat 2015 kthehen nga ngjyrat dhe fantazitë tradicionale si e arta, e kuqja dhe tartan te aplikuara ne veshje dhe aksesoret me glamour te koleksioneve vjeshtë/dimër 2015-16. Veshjet me shkëlqim prej gjithmonë kane qene veshjet klasike për periudhën festive, por këtë vit me shume se kurrë firmat me fashion, por dhe ato low cost kane ideuar krijime unike për t’i mbajtur gjate festave te fundvitit.

1

Festat 2015 ne ngjyre te arte dhe te argjendte

Veshjet me efekt te shkëlqyeshëm gjithmonë kane qene shume te dashura nga fashionistet te cilat dashurojnë te veshin krijime te veçanta dhe me karakter. Me ardhjen e festave 2015, janë te shumtë brandet te cilët kane bere pjese te koleksioneve fustanet e arta apo ne ngjyre te argjendte, modele te gjata për evente me glamour dhe versione te shkurtër për ato qe preferojnë një stil me zbavitës.

2

Për party ne mbrëmje me te sofistikuar Herve Leger ka menduar për fustane me një ane ne ngjyre te arte qe përkëdhel te gjithë siluetën, ndërsa Oscar De La Renta ka synuar për versionin me fund ne gjatësi te mesme apo te shkurtër. Skater dress te arte kane bere për vete edhe koleksionin Alice and Olivia ndërsa firma low cost si Zara apo Asos propozojnë fustane të shkurter, te ngjitur pas trupit. E arte dhe e argjendte edhe për aksesoret, nga çantat e dorës për mbrëmje te Prada deri tek ato me te sofistikuara te Louis Vuitton apo Valentino.

3

Festat 2015 ne ngjyre te kuqe dhe tartan

Ngjyra e kuqe gjithmonë ka qene ngjyra e preferuar ne këtë periudhe por ne sektorin fashion është edhe nuanca me e dashur nga stilistet. Marni ka dashur ne propozimet e tij dimërore veshje si bluza dhe funde me pala asimetrike perfekte për ti mbajtur ne këtë periudhe ndërsa mjeshtri i Haute Couture Elie Saab ka menduar për shume versione për fustanet e mbrëmjeve ne këtë ngjyre.

Fustane mini dhe joshës ka preferuar Ted Baker ne variantet me fund me pala ndërsa Alexander McQueen dhe Victoria Beckham kane propozuar veshje por mbi te gjitha çanta, pumps dhe sandale për mbrëmje ne total red.

4

Tartan është një nder tendencat me popullore te këtij viti, këtë e kane treguar dhe koleksionet e veshjeve te Marella vjeshtë/dimër 2015-16, linjat e firmusora Max and Co. Pennyblack dhe shume firma te tjera. Me rastin e festave nuk janë te paket brandet te cilët kane zgjedhur këto motive te famshme për artikuj shik dedikuar mbrëmjeve festive nga fustanet mini te Dsquared2 tek palltot apo fustanet e Saint Laurent, Vivienne Westwood dhe Jean Paul Gaultier.

5

Dekori në stilin vintage për një atmosferë festash retro

Dekoracionet per festa ne stilin vintage do t’i japin shtëpisë tuaj  një pamje shik dhe elegante.

1

Një koleksion i vjetër zbukurimesh, dekoracione prej kristali te cilat nuk gjenden me ne treg do te jen pikërisht këto element qe do te bëjnë banesën një vend magjik dhe te veçante ku do te kaloni festa te paharrueshme. Ja atëherë disa ide për një atmosfere festash ne stilin retro.

2

Dekoracione festive vintage do te sjellin ne shtëpinë tuaj një pamje plote sharmë dhe romantizëm. Zbukurimet moderne zakonisht realizohen me materiale te lehta dhe ekonomike ne te kundërt me ato vintage te cilat zakonisht ishin prej xhami dhe shpesh janë te dekoruara me dore dhe te punuara ne mënyrë artizanale. Me pak fjale janë modele unike për t’u ruajtur me kujdes. Por si t’i përdorni këto dekoracione për te nxjerre ne pah bukurinë e tyre?

3

Për pemën e Vitit te Ri duket te ruani zbukurime kristali, plak prej dëbore, sfera dekoruese te cilat do te bëjnë pemën tuaj unike dhe te çmuar, elegante dhe ekskluzive. Pranë pemës mund te rikrijoni skena vintage me fotografitë e familjes bardhe e zi, baule te vjetra ku mund te vini dhuratat dhe ndonjë aksesor vintage te cilin e keni shume për zemër.

4

Edhe figurat e vjetra me teme festive do te duken bukur për te arreduar shtëpinë për festa, sistemojini njëra pranë tjetrës pranë dritares apo pranë oxhakut dhe efekti vintage do te jete me te vërtet unik. Dekori për oxhakun është një nder klasiket e festave kështu qe nuk duhet te mungojnë çorapet e plakut te Vitit te Ri, pisha te gjitha te personalizuara ne këtë rast me sfera elegante festive prej xhami.

5

Një klasik i paperendeushem janë edhe ushtaret prej lodre te cilët janë tradite për këto festa. Mund ti përdorni ne shume mënyra për shembull për te dekoruar dritaret për tavolinën, për oxhakun apo dhe pemën e Vitit te Ri.

6

[su_slider source=”media: 10573,10574,10575,10576,10577,10578,10579″ link=”lightbox” title=”no” pages=”no” autoplay=”3000″]

Festa 2015, 6 ide për të dekoruar tavolinën

Tavolina e festave është protagoniste e rëndësishme e festave është pikërisht aty ku ne kalojmë me shume kohe me njerëzit qe duam, midis recetave tipike dhe eksperimenteve origjinale ne kuzhine. E dekoruar me detaje te vogla na lejon te përdorim fantazinë edhe për festa, për te krijuar diçka te veçante. Mund ta dini se ngjyrat ne tendence për zbukurimet e festave 2015 janë e kuqja klasike, e argjendta, roza, e arta, e zeza dhe e bardha. Ja se si mund te dekoroni tavolinën tuaj festive ne baze te trendëve 2015.

 1. Peme te krijuara me fantazi dhe natyrale
  Siç mund ta dini këto festa synojnë shume tek dekori natyral dhe i ricikluar kështu qe mund te gjeni dege te vogla peme te prisni sipërfaqen për te krijuar valë derisa te krijoni një peme te vogël Krishtlindjesh tërësisht eco-friendly.

1

 1. Topa me ngjyra
  Nuk duhet te hiqni dore nga një tavoline festive pa e dekoruar bukur. Gjeni topa për pemën e vitit te ri ne ngjyrën qe preferoni dhe vërini ne një supier, ne mbajtësit e qirinjve dhe lini disa te shpërndara ne tavoline. Për ta bere edhe me te veçante përdorni ato qe keni duke i ngjitur disa xixa apo gurë.

2

 1. Qirinj ne një kavanoz te dekoruar
  Preferoni qirinjte mbi tavoline? Për te evituar rrezikun e fëmijëve apo veshjet e te ftuarve tuaj vërini qirinjte ne një kavanoz transparent prej xhami. Shtojini ndonjë detaj si pisha, fjongo etj dhe tavolina do te jete menjëherë e ngrohte dhe mikpritëse.

3

 1. Molle si vend shënues
  Nuk preferoni te përdorni materiale jo natyrale dhe dëshironi te jeni me krijues? Atëherë ju duhet vetëm një molle. Futni një pipëz ne molle dhe dekorojeni me detaje te tjera, krijoni një pusulle te bukur dhe mbështeteni ne tavoline, molla mund te konsumohet pasi te keni mbaruar vaktin.

4

 1. Një mbajtëse pjatash ne stilin rustik
  Mundohuni te gjeni trungje pemësh me lartësi 5 cm, pastrojini me kujdes dhe përdorini si mbajtës pjatash. Efekti rustik do te jete me te vërtet origjinal.

5

Grazhdi: historia dhe idete per ta bere ne shtepi

Grazhdi eshte nje nga simbolet kryesore te Krishtlindjes.

Si ta bejme grazhdin me femijet

Mes traditave më të rrënjosura ne disa vende te botes eshte ajo e pergatitjes se grazhdit qe, bashke me pemen e Krishtlindjes, eshte simboli me i rendesishem i festimeve te Krishtlindjes. Por,  si ta bejme grazhdin me femijet?

Grazhdi, eshte nje tradite qe vjen nga Mesjeta eshte simbolika e lindjes te Jezusit premes prezantimit te te gjithe personazheve dhe vendeve te pershkruara ne Shkrimet e  Shenjta, pra shpelles, demat dhe gomeret, yllin, barinjte me dhente e tyre, dijetaret e  keshtu me rradhe.

Tradita e grazhdit e pati origjinen pikerisht nga Italia dhe ajo daton në  epoken e Shen Franceskut te Azisit qe ne 1223 realizuar nga Greccio perfaqesuesi i lindjes se Krishtit. Ne 1400 u perhap perdorimi i vendosjes ne kisha, statujash te medha qe perfaqesonin Lindjen. Kjo tradite shume shpejt  u perhap ne te gjitha nivelet e shoqerise, psh. brenda familjeve per te cilat prezantimi i lindjes se Jezusit, me statujat e vogla dhe  me elementet e marre nga ambienti natyral, u be nje rit nga i cili nuk hoqen me dore.

Prej  shekullit XVII grazhdi filloi te perhapet edhe ne shtepite e fisnikeve sidomos ne  Napoli dhe Bolonje, dy nga tre qytetet italiane qe mund te mburren me nje tradite antike te grazhdit. Ne Napoli shuem shpejt filloi nje konkurrim i vertete mes familjeve me te pasura qe shpenzonin para dhe lodhje per te  realizuar grazhdin me te bukur dhe me te mrekullueshem: me kete rast hynin ne pune hapesirat boshe te shtepise (shpesh here dhoma te tera) per pergatitjen e grazdhit che qe shpesh perbehej nga statuja te veshura me pëlhura të bukura dhe bizhuteri autentike.

Ne Bolonje u krijua nje treg vjetor i statujave te prodhuara nga artizanet lokale. Kjo tradite, pas gati dy shekujsh, perseritet edhe sot cdo vit gjate festimeve te Krishtlindjes. Ne shekujt pasardhes grazhdi filloi te vendoset edhe ne shtepite e borgjezeve dhe te popullit, sigurishjt qe ne menyre me pak te dukshme, duke rezistuar deri ne ditet tona.

Ndryshimet  tregohen shpesh për përdorimin e produkteve të veçanta dhe materialeve qe zgjidhen per  te rikrijuar skenat e lindjes te Jezusit. Per shembull nje tipo I vecante grazhdi eshte ai i Gjenoves, ne te cilin materiali kryesor eshte druri, ose grazhdi sicilian qe dallohet per prezencen e degeve te portokajve dhe mandarinave dhe realizohet me materiale si korali, alabastri dhe sedefi, te gjitha produktet tipike te tokes siciliane.

Te Ideojme dhe realizojme Grazhdin ne shtepine tone mund te jete nje moment shume special per t’u jetuar ne familje, sidomos nese ka femije qe me entuaziasmin e tyre mund t’i japin nje prekje speciale realizimit dhe suksesit te pregatitjes. Do te jete shume argetuese te zgjedhim te gjithe bashke materialet, statujat dhe gjithcka qe mund te sherbeje per realizimin e grazhdit.

Kur ta besh grazhdin

Ne shume zona te Italise tradita e do qe dita dedikuar pregatitjes te grazhdit dhe pemes se Krishtlindjes te jete 8 Dhjetori. Por shpesh eshte tendenca per ta pershpejtuar kete date, sidomos persa i perket grazhdit  realizimi i te cilit, sipas rastit, mund te kerkoje edhe disa dite pune dhe shume impenjim.

Si ta ndertosh grazhdin

Nese nuk kemi shume ide, nese jemi te lodhur nga grazhdi i zakonshem i  realizuar cdo vit ne te njejten menyre ose nese jemi ne kerkim te dickaje origjinale mund t’i hedhim nje sy ne internet qe ofron shume spunto per te realizuar nje grazhd te bere vete me materiale te ndryshme. Ne kete rast eshte e rendesishme  te pregatitesh per kohen per te gjetur ate qe na duhet per  te realizuar ate qe kemi ne mendje.

Materialet qe mund te perdorim jane me te vertete shume: dru, leter, objekte te ricikluara, pelhura, tape, plastike, etj.

Si ta presesh Krishtlindjen me femijet

Zakonisht periudha e eventit fillon nga 1dhjetori. Ja cfare do te thote Event per femijet

Eventi per femijet

Afrohet Krishtlinjda, nje moment magjik per femijet dhe per familjet. Por cfare do te thote  Eventi per femijet ? Ne 25 dhjetor ne qendrer te botes vihet “femija” qe lind pikerisht per “te shpetuar boten”. Ne traditen e krishtere dita kur lind Femija Jezus eshte nje feste ne kuader “te femijes”… por, edhe per ate qe nuk eshte i krishtere, ne cdo tradite te madhe fetare femijet luajne nje rol te rendesishem.

Pritja ne menyre specifike, pertej kuptimit komercial eshte sic na shpjegon Wikipedia,  periudha kur liturgjia e krishtere i paraprin Krishtlindjes dhe shenon fillimin e nje viti te ri te liturgjise lindore.

Fjala pritje apo ( event ) vjen nga latinishtja adventus dhe do te thote ardhje dhe eshte pregatitor i Krishtlindjes, edhe pse shpesh shihet me shume si “pritje”.

2

Kalendaret e eventit per femijet

NJe kalendar eventi tregon ditet qe mbeten deri ne vigjiljen e Krishtlindjes. Behet fjale per nje zakon shume te perhapur ne vendet ku flitet gjermanisht dedikuar femijeve per te shoqeruar periudhen e pritjes te festes se madhe. Kalendaret tradicionale fillojne numerimin mbrapsht me te dielen e pare te eventit, nderkohe qe sot numerimi fillon qe ne daten 1 dhjetor. Duke filluar nga 1920 perhapen ne Gjermani kalendare prej kartoni me 24 dritare te mbushura me forma prej cokollate me figura Krishtlindjeje. Prej disa vitesh kalendaret e eventit te ketoj lloji njohen nje perhapje gjithmone e me shume ne rritje ne Europe dhe ne SHBA.

Si t’i festjme 4 te dielat qe te cojne drejt Krishtlindjes?

Ja shpjegimet e simblologjise: Kater simbole per kater te diela.

Simboli perkthehet ne imazhe te lexueshme per femijen, nga simboli, per me teper, marrin impulse per te eksperimentuar pregatitjen e Krishtlindjes.

Si instrument propozohet te behet nje poster me «shenjen e eventit»: do te jete nje tip billbordi ku vizatohet silueta e një shtëpie me 4 dritare, prapa te cilave jane simbolet e zgjedhura per 4 te dielat dhe qe do te hapen, njera pas tjetres gjate te dielave ndoshta para darkes me familjen.

[su_slider source=”media: 10521,10522,10523,10524,10525,10526,10527,10528,10529,10530,10531,10532,10533,10534,10535,10536,10537,10538,10539,10540″ link=”lightbox” title=”no” pages=”no” autoplay=”3000″]

E diela e Pare

 • tema: «Kini kujdes, jini vigjilente»;
 • simboli: nje ore me zile

Eshte moment i kujdesit, per te qene vigjilente. Zgjimi nga gjumi: nuk mund te te gjeje ne gjume ardhja e Perendise. Simboli-guide do te jete «ora me zile», nje tingull, nje thirrje…
Gjate javes  duhet t’i mbajme syte mire hapur, te jemi ne gjendje te veme re nevojat e njerezve qe kemi perreth ne menyre qe te jemi gati per t’iu pergjigjur.

 

E diela e Dyte

 • tema: «Pregatisni rrugen, drejtoni shtigjet»;
 • simboli: nje gur

Veshtirmi yne, me i kujdesshem dhe i vetedijshem, zbulon s e cdo dite eshte nje ecje, e pasur me shumë mundësi për të thënë «po», te jemi dergues, te derguar. Por, mund edhe te pergjigjemi me guret «jo». Simboli-guide do te jete pikerisht nje gur.

E diela e Trete

 • tema: « Toka prodhon bimësi »;
 • simboli: nje bulb narcizi

Ecja eshte e gjate dhe shpesh e lodhshme. Per te mos e humbur kurajon duhet te shohesh qellimin, te shpresosh ne arritjen e tij, te shijosh gezimin paraprak te ardhjes.

E diela e Katert

 • tema: «Mamaja qe pret femijen»
 • simboli: zemra

Ne te dielen e katert te eventit, vemendja jone drejtohet fillimisht tek ajo qe lindi Jesuzin: nena e tij, Maria.
Maria ne fakt eshte figura qendrore e kohes te Eventit, sepse kurre askush nuk ka pritur dhe do te prese me Jezusin me nje besim dhe dashuri me te madhe. Nje biskote ne forme zemre mund te hahet si shenje shoqerimi vellazeror ose… mund te varet ne pemen e Krishtlindjes.

Kurora e eventit per femijet

Kurora e eventit eshte nje zakon me origjine gjermane qe ka te beje me ndezjes e nje qiriri te kuq cdo dite qe na ndan nga Krishtlindja dhe nje te bardhe cdo te diel te Eventit. Kurora e Eventit mund te realizohet shume lehte bashke me femijet duke perdorur boçe pishe, gjethe dhe elemente te tjere te natyres qe vihen rreth e rrotull qiririt te ndezur.